Biografie Else Lindorfer (1917 - 1965), kunstschilder

Else Lindorfer is geboren te München in 1917, waar ze op de Bayerische Staats Oper zich onderricht in piano, zang en dans.

Geëngageerd door een troep muzikanten van Bayerische muziek vertrekt ze in 1937 naar NL waar ze kennis maakt met Frans de Bruijn met wie ze in 1939 trouwt. Uit het huwelijk worden twee kinderen geboren; Inge (1939) en (Bernard 1941).

 

Else Lindorfer, uitzicht op haven
Aan het einde van de oorlog gaat het huwelijk mis en in 1947 begint Else een nieuw leven met haar kinderen en een nieuwe passie; schilderen. Op haar Solex bromfiets, bepakt met schildersspullen, zwerft ze rond in Voorburg en omgeving. Ze schildert buiten en oefent zo oog en hand.
Ze neemt privélessen en zoekt geduldig naar een wijze om het zo bijzondere Nederlandse landschap vast te leggen. Deze zoektocht zal haar werk in al haar fasen kenmerken. Ze bezoekt musea en exposities en ze schrijft zich in op de Vrije Academie in Den Haag bij Jan van Heel.

Al snel ruilt ze de traditionele manier van schilderen in voor een heel eigen stijl die snel evolueert met een accent op stemmingen en sferen, uitgedrukt in een sterk coloristisch pallet. Stemmingen bij dageraad en schemering in het Nederlandse polderlandschap en op locaties in de havens van Rotterdam en Amsterdam zijn vaak geladen met een gevoel van melancholie.

Ook is  zij vaak te vinden met haar schetsboek op markten, circustenten, poppenkast en kermissen waar ze razendsnel de sfeer probeert te vangen en te tekenen.

leeuwentemmers

Malieveld

In de winter,als het buitenwerken onmogelijk wordt, concentreert ze zich op stillevens of schildert het huis van de overbuurman..

huis dhr Soeter

Tijdens haar studiereizen naar Duitsland en Frankrijk vernieuwt ze haar blik met het vastleggen van stadstaferelen en landschappen die veel afwijken van haar Hollandse omgeving.

 

Steinkirchen

Pont Neuf Parijs

In 1957 exposeert ze bij Miep Eiffinger va n Galerie Liernur in Den Haag. Miep wordt haar vriendin en coach, Else exposeert door het hele land als ze op 48 jarige leeftijd in 1965 te Voorburg overlijdt.

Zelfprotret Else Lindorfer